Vyžiadajte si nezáväznúcenovú ponuku Kde nás nájdete?


    Odoslaním formulára dávam týmto v súlade s § 19 zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov svoj súhlas spoločnosti ZAMA interiér s.r.o. na spracovanie mojich osobných údajov za účelom kontaktovania a zaslania obchodných ponúk.

    form_popup

    RÔZNE MYSLENIE, RÔZNE NÁZORY, RÔZNE POHĽADY, RÔZNE INTERIÉRY

    Tak ako sú ľudia odlišní v myslení a v názoroch, rovnako sa odlišujú vo vnímaní alebo „nevnímaní“ priestoru, farieb, línii a tvarov, ktoré navzájom vytvárajú harmóniu celku. V podstate je jedno či hovoríme o umení, architektúre alebo dokonca o obliekaní.  A žiaľ,  v niektorých prípadoch, to môže byť  až disharmónia.

    My sa však chceme venovať architektúre. Konkrétne architektúre interiéru. Samozrejme aj vnímanie interiéru, jeho funkcionality a celkového dizajnu môže byť názorovo širokospektrálne. Interiérový architekt alebo dizajnér je v mnohých prípadoch to správne riešenie pri vytváraní  harmónie vášho bývania. Alebo! Máme to šťastie, ten dar od Boha, že bez pomoci odborníkov dokážeme správne vnímať videné / farby, línie, tvary, priestor/. Potom je náš byt, dom alebo kancelária tým ideálnym priestorom nielen pre nás ale aj  pre našich blízkych.

    tapety panel khroma

     

    Práca s interiérom však dokáže isť ešte ďalej. Nehľadá sa len harmónia a vyváženosť prvkov tvoriacich interiér. Jednu z ciest nám v tomto článku predstaví náš kolega Ing. Filip Příkaský dizajnér firmy ZAMA interiér:

     

    OVPLYVŇUJE NÁBYTOK A INTERIÉR VAŠE EMÓCIE?

     

    „Pravdepodobne všetci hľadáme v živote pokoj a duševnú rovnováhu. Sú chvíle, kedy sa cítime do hĺbky naplnení a spokojní.  Za takýmito hlbokými prežitkami je však veľmi často intenzívna práca na sebe samom. Naša spokojnosť vychádza z nás a  schopnosti usporiadať si vlastné prežívanie životných situácií.

    sme ovplyvniteľní od vonkajších okolností..

    Je však  známy aj fakt, že sme ovplyvniteľní od vonkajších okolností a preto, aj náš duševný pokoj je do istej miery závislý na vonkajšom prostredí. Rovnako ako naše vzťahy a ľudia, s ktorými prichádzame do styku, tak aj napríklad informácie z médií a materiálny svet pôsobí a vstupuje do našej mysle. Prostredie, kde trávime väčšinu  času je náš domov a pracovisko.  Cítime sa niekedy podráždení, alebo nervózni? Máme problém sa sustrediť na konkrétnu činnosť?  Náš spánok je nepokojný a ráno sa budíme bez energie? Príčin môže byť samozrejme veľa, no pozrime sa na to, čo nás obklopuje a pôsobí svojou prítomnosťou na naše podvedomie. Intenzitou farieb, rozložením proporcií  a svojím objemom pôsobí interiér a nábytok buď upokojujúco, alebo nás strháva do pocitov úzkosti a nepokoja.

    Materiály:

    preferujme čisté jednofarebné plochy..

    Keď chceme dosiahnuť pozitívny efekt, hľadajme riešenia, ako sa odbremeniť od častého nutkavého myslenia. Ťažké výrazné vzory, nespočetné kombinácie materiálov nás skôr zaťažia a spôsobia podvedomý nepokoj. Pokiaľ hľadáme harmóniu, mali by sme hľadať jednoduchosť a eleganciu. Aj toto môže byt dôvod, prečo sa súčasné trendy uberajú týmto smerom. Podvedome ideme k ľahkosti a opúšťame staré zložité formy.

    pri výbere sa riaďme skôr intuíciou..

    Preferujme čisté jednofarebné plochy, ktorým dominuje biela, odtiene pieskovej a hnedej. Uvedomelí dizajnéri hľadajú skôr kontrasty v štruktúre materiálov, ako v samotnej farbe. Častým problémom pri navrhovaní je, že pozeráme na nábytok z úzkej perspektívy. Nevnímame ho ako súčasť celého interiéru. Často pri tvorbe zabúdame na dekorácie, doplnky, knihy, textílie, ktoré môžu dať celku ten správny farebný akcent. Ďalšou výhodou tohto pohľadu je, že sa doplnky dajú ľahko obmeniť a reflektovať tak priamo stav nášho vnútra. Japonskému tradičnému interiéru vždy dominuje starostlivo upravená dekorácia vo výklenku “tokonoma“, ktorá reflektuje ročné obdobie, alebo inú špeciálnu príležitosť. Správny výber materiálov by mal vychádzať z hĺbky našej bytosti.

    Pri výbere sa riaďme skôr intuíciou, ako mysľou. Nerozhodnosť pochádza pravdepodobne zo snahy racionálne opodstatniť  náš výber. V snahe uchopiť situáciu pod kontrolu mysle. Keď pocítime pochybnosti, sústreďme sa na to, aký bol náš prvotný impulz.

    vnímajme interiér ako celok..

    Harmónia, je správne pomenovanie toho, čo hľadáme. Nevyvážená kompozícia našej nábytkovej zostavy napríklad obývačky môže spôsobiť doslova aj stav podobný podráždeniu. Veľmi dlho môžeme prichádzať na jeho príčinu.

    Opäť vnímajme interiér ako celok. Hľadajme jednoduchosť a originalitu. Nezabúdajme na zariaďovacie predmety ako obrazy, televízor a iné predmety, ktoré môžu efektívne dotvoriť danú kompozíciu, alebo ju aj narušiť. Menej je niekedy viac. Neznamená, to však že nábytkový “minimalizmus“ je vždy správnym riešením. Predmety, ktoré by sme z tohto dôvodu nevedeli efektívne uložiť na svoje miesto, môžu vytvoriť skutočnú disharmóniu a rozptýlenie zmyslov. Pokiaľ nemáme dostatočné  úložné priestory, riešením môže byť väčší nábytok, ktorý však svojimi veľkými čistými plochami bude pôsobiť  elegantne a usporiadane. Nemusíme sa preto báť, že väčším nábytkom interiér zaťažíme.

    Ergonómia, dispozícia:

    Naše domáce pracovisko je  miestom tvorivosti a inšpirácie a to vďaka správnej orientácii stolu v priestore, osvetleniu a prispôsobeniu proporciám nášho tela. V opačnom prípade miestom, kde si neradi sadáme, nedokážeme sa skoncentrovať na jednoduchú prácu a podvedome sa tomuto radšej vyhýbame. Rovnako tak bude ovplyvnená kvalita nášho spánku, alebo pokojné hranie našich detí.

    Na záver:

    Skúsený dizajnér by mal byť natoľko kritický a vidieť za dizajnom oveľa viac, ako len veci, ktoré dobre vyzerajú. Schopnosť zvážiť ekonomické hľadisko, funkcionalitu a možnosť previesť dielo z návrhu do reality.

    Pevne veríme v  to, že dobrý dizajn môže vylepšiť Vaše psychické a emocionálne pohodlie, vizuálnu harmóniu, pokoj a vnútorné ticho.“

     

    fotografie v galérii od našich dodávateľov: Egger, Khroma, Cleaf